۵ دلیل اصلی افسردگی و ناامیدی چیست ؟ درمان افسردگی و ناامیدی چیست ؟

دلایل عمده افسردگی و ناامیدی چیست ؟
در این مقاله قصد داریم به چند دلیل عمده که سبب ناامیدی و افسردگی در نوجوانان و بزرگسالان می شود بپردازیم. هرچند علل ناامیدی در افراد متفاوت است. اما به طور کلی می توان دلایلی را برای ناامیدی و افسردگی افراد برشمرد. همچنین ذکر این نکته ضروری است که برخی از افراد از نظر ژنتیکی، زودرنج تر و حساس تر هستند و همین موضوغ سبب ناامیدی و افسردگی آنها می شود. ما در این مقاله ناامیدی و افسردگی ناشی از ژنتیکی را کنار گذاشته ایم و به بررسی باورها و افکار ذهنی نوجوانان و بزرگسالان در این خصوص پرداخته ایم.
در افسردگی و ناامیدی فکر می کنیم من حق ندارم اشتباه کنم
در برخی از افراد کمال گرا و یا افرادی که بیش از حد به خود سخت میگیرند، این باور بنیادین وجود دارد که من نباید اشتباه کنم! و اشتباهات من حتی اگر کوچک باشد سبب شکست من می شود!. این باور اشتباه ساده، آشفتگی های زیادی را در فرد ایجاد می کند. چرا که انسان در ذات موجودی است اشتباه گر. در واقع باید به زندگی اینگونه نگاه کرد که ما انسان هستیم و ممکن است در برخی از مواقع اشتباه کنیم.اما لازم است از اشتباهاتمان درس بگیریم و به مسیر رشد و بهبودی زندگی ادامه دهیم. نوجوانان یا بزرگسالانی که این باور بنیادی اشتباه را دارند معمولاً خود را بیش از دیگران سرزنش میکنند و ممکن است افرادی کمالگرا محسوب شوند.
فکر کردن بیش از حد به اشتباهات سبب افسردگی و ناامیدی
یکی دیگر از عواملی که سبب ناامیدی و افسردگی میشود، بیش از حد فکر کردن به تمامی اشتباهات است. اگر شما به یک یا چند اشتباهی که انجام داده اید، فکر میکنید جای نگرانی نیست. این موضوع نشانگر آن است که نیازمند نتیجه گیری و پالایش آن رخداد هستید. البته این موضوع تا جایی طبیعی است که تعدد آن و همینطور زمان آن بیش از حد نباشد.
اما اگر به طور کلی به تمامی وقایع اشتباه و یا آنچه در گذشته اتفاق افتاده است به طور مداوم و بیش از حد فکر میکنید این عامل میتواند زمینه لازم را برای ناامیدی و افسردگی شما در آینده فراهم کند. ممکن است شما دچار مشکلاتی چون وسواس فکری، و یا وسواس فکری عملی شوید. همچنین افسردگی و ناامیدی در کمین شما است.البته با اطمینان نمی توان ذکر کرد و لازم است یک متخصص مجرب شرایط را بررسی کند. به طور کلی، اگر بیش از حد با گذشته خود مشکل دارید لازم است به یک روانشناس مراجعه کنید.
باور نداشتن به خود و افسردگی و ناامیدی
آیا شما جزو افرادی هستید که خود را باور ندارید؟ توانایی ها و استعدادهای خود را نمی بینند؟ و فکر می کنند که به راحتی نمی توانند از پس مسائل و مشکلات روزمره خود بربیاید؟ به طور کلی عزت نفس و اعتماد به نفس در کودکی شکل می گیرد. هرچند می توان آنها را تا میزانی تقویت کرد. باور داشتن فرد نسبت به توانایی ها و استعدادهایش نقش مهمی در پیشگیری از افسردگی و ناامیدی شما دارد.
عجله داشتن برای گرفتن نتیجه سبب افسردگی و ناامیدی می شود

در برخی از مواقع، ناامیدی و افسردگی ناشی از بی صبری افراد است. خصوصاً هرچه افراد جوان تر باشند، بیش از حد عجله میکنند و توقع دارند که نتیجه کارها و رفتارهایشان را بیش از زمان طبیعی بگیرند. زندگی حقیقی مانند یک زمین کشاورزی است. آنچه را که می کارید زمان میبرد تا به بار بنشیند. و اینگونه نیست که اگر امروز اگر کاشتید، فردا صبح زمان برداشت باشد. متاسفانه در بسیاری از مواقع که نوجوانان به مرکز مشاوره و روانشناسی مراجعه میکنند، این مورد را در وجود آنها می بینیم. آنها بسیار عجله دارند تا به اهداف، آرزوها و رویاهای خود دست پیدا کنند
تکیه به ضعف ها به جای نقاط قوت و بروز در افسردگی و ناامیدی
در برخی از مواقع از مراجعین خود می خواهم که شخصیت خود را توصیف کنند. در کمال ناباوری مشاهده میکنیم، آنچه را که توصیف میکنند تنها نقاط ضعف خود است و هیچ اشاره خاصی به نقاط قوت خود نمی کند. در صورتی که از منظر اجتماعی، خانواده، مالی، تحصیلی و غیره، نکات قوت قابل ذکری وجود دارد. وقتی این نکته را به آنها یادآوری میکنیم، تازه به خاطر می آورند که نقاط قوت زیادی در هوش و شخصیتشان نهفته است! این موضوع نشاندهنده یک واقعیت جدی است که بیشتر افراد دچار افسردگی و ناامیدی می شوند، تنها ضعف ها و کمبودهای خود را می بینند و نقاط قوت و مثبت خود را کمتر مد نظر قرار می دهند و یا هرگز مشاهده نمی کنند.
درمان افسردگی و ناامیدی چیست؟
در ابتدا برای درمان افسردگی و ناامیدی باید به تشخیص پرداخت. اگر افسردگی خفیف باشد و یا خطر خودکشی یا دیگر کشی نداشته باشد، می توان آن را با اسلاح سبک زندگی ، ورزش ، تغییر تغذیه و … بهبود بخشید. اما اگر افسردگی و ناامیدی فرد ریشه در گذشته ای جدی و یا آسیب های دوران کودکی داشته باشد، لازم است افراد با مراجعه به روانشناس یا مشاور از او کمک بگیرند. همچنین در مواردی که افسردگی و ناامیدی بیش از حد حاد و جدی است می توان از قرص های روانپزشکی نیز بهره برد. ( این داروها توسط روانپزشک مجرب لازم است تجویز شود و نه توسط افرادی که آشنایی با این موارد ندارند.) قابل ذکر است مصرف سر خود و بدون تجویز داروهای افسردگی می تواند مشکل ساز باشد.

نکته دیگر در درمان افسردگی و ناامیدی این است که فرد لازم است جلسات هفتگی با روانشناس یا مشاور داشته باشد تا بتواند سطح انرژی خود را برای تغییران پیش روی و همچنین نوع دیدگاه خود را نسبت به گذشته اصلاح کند. در بسیاری از موارد، تغییر سبک زندگی و یا نگرش ، به دلیل ناامیدی و نگاه نادرست فردی شخص، به طور انفرادی امکان پذیر نیست.
روش ها و متدهای درمان افسردگی و ناامیدی
روشها و متدها مختلفی برای درمان افسردگی و ناامیدی وجود دارد که از جمله آنها می توان به طرحواره درمانی ، احیای کودک درون ، حل مشکلات جاری مراجع، آشنایی با فلسفه تحلیل رفتار متقابل و همینطور رویکردهای شناختی رفتاری (CBT) ، اشاره کرد. آنچه در درمان افسردگی ضروری است مداومت مراجع در درمان است. این نکته را در نظر داشته باشید که به جای سالها ماندن در افسردگی و ناامیدی ، می توان با داشتن چندین جلسه با متخصص تا میزان زیادی از مشکل را برطرف کرد.
ممکن است فرد در زمینه مشخصی مشکل داشته باشد و از حل آن عاجز باشد. در چنین شرایطی با فرایند مشاوره و خودیاری کمک می شود تا او بتواند آن مشکل را حل کند. برای نمونه برخی از افراد متاهل، دچار افسردگی ناشی از تعارض با همسر و مشکل در رابطه زناشویی هستند. و یا در کار و تحصیلات خود مشکلات عدیده ای دارند که با درمان و حل مشکل اصلی ، افسردگی و ناامیدی برطرف می شود.
این مقاله توسط دکتر امیر شیرین زاده درمانگر افسردگی و روانشناس بالینی نگارش شده است.