نقش تکنولوژی در زندگی زناشویی: آیا تکنولوژی تاثیر منفی در روابط دارد؟

نقش تکنولوژی در زندگی زناشویی بی شک با توجه به استفاده از گوشی های هوشمند و اینترنت که بخش اجتناب ناپذیر زندگی است بسیار مشخص است. امروزه به هر طرف که نگاهی بیاندازید فردی مشغول استفاده از گوشی های هوشمند، کامپیوتر و اینترنت است. بنابراین نمیتوانیم توقع داشته باشیم که از این لوازم کاربردی استفادهای صورت نگیرد. بهطور کلی، نهتنها استفاده صحیح و بهاندازه از شبکههای اجتماعی، اینترنت و یا وسایل ارتباطی الکترونیکی مشکلی ندارد بلکه مزایای خاص خود را نیز به همراه دارد.
اما مشکل از زمانی آغاز میشود که استفاده از چنین وسایلی بهطور افراطی صورت میگیرد و نقش تکنولوژی در زندگی زناشویی دچار تغییر می شود. حتی ممکن است کار بهجایی برسد که اگر یک روز موبایل و یا کامپیوتر را از خود دور کنید، آشفته و بیقرار شوید.
متاسفانه استفاده بدون چهارچوب از گوشی های هوشمند و اینترنت، سبب شده است که نقش تکنولوژی در زندگی زناشویی باعث شود، شکایتهای زوجین در خصوص افراط استفاده همسر از گوشی، تبلت و کامپیوتر، سر به فزونی بگذارد.
یکی از مراجعین ذکر میکرد که همسرش در زمان رانندگی و یا رابطه جنسی هم دست از چک کردن موبایل و پیامهای دریافتی بر نمیدارد! نیمهشب ساعت زنگدار را کوک میکند تا بازی و مسابقه اینترنتی را از دست ندهد. به بیان ایشان، همسرش فقط حضور جسمی در خانه دارد و روح و روانش در جای دیگری است! این موضوع مشکلات نقش تکنولوژی در زندگی زناشویی را بیان می دارد.
اعتیاد رفتاری

استفاده افراطی از وسایل الکترونیکی، ممکن است نقش تکنولوژی در زندگی زناشویی را زیاد و فرد را دچار نوعی اعتیاد رفتاری کند. اعتیاد رفتاری نوعی از اعتیاد است که بهجای استفاده از یک ماده شیمیایی، فرد از یک رفتار تکراری استفاده میکند. درواقع فرد برای رسیدن به لذت یا رهایی از کسالت و روزمرگی به این وسایل پناه میبرد و ساعتهای متمادی را با آنها سیر میکند. افرادی که در طول روز بارها و بارها گوشی تلفن خود را چک میکنند و یا زمان زیادی را در اینترنت صرف میکنند، ممکن است دچار این اعتیاد رفتاری باشند.
اعتیاد رفتاری از زاویه فیزیولوژیک
اگر از زاویه فیزیولوژیک موضوع را بررسی کنیم، باید گفت که در مغز هر انسانی ماده لذت بخشی به نام سروتونین ترشح می شود. بسیاری از رفتارهای انسانی به وسیله ترشح سروتونین پاداش می گیرد. برای مثال داشتن یک رابطه جنسی مناسب، خوردن یک غذای خوب، دریافت یک هدیه و یا تایید و تشویق شدن از جانب دیگران، سبب ترشح هورمون سروتونین در مغز می شود و ترشح سروتونین به معنای کسب لذت در فرد است.
نقش تکنولوژی در زندگی زناشویی را می توان با تعریف طراحی شبکه های اجتماعی نظیر فیسبوک، نرم افزارهای ارتباطی مانند تلگرام و اینستاگرام، و بازی های آنلاینی چون کلش آف کلانز و … مطح کرد. همگی به گونهای است که با سروتونین یا ماده لذت در مغز کار دارد. در واقع وقتی عکس شخصی لایک می شود و یا نوشته فردی تعداد زیادی بازدید پیدا می کند، و یا سکه های مجازی در بازی دریافت می شود، به معنای تایید و تشویق در مغز است.
این موضوع سبب ترشح مقادیری سروتونین در مغز شده و فرد ممکن است برای ترشح بیشتر این ماده، وقت خود را افراطی در شبکه های مجازی صرف کند. این رفتار در دراز مدت، تبدیل به یک رفتار اعتیادوار می شود و به طبع عوارضی را برای فرد و خانواده او خواهد داشت.
دلایل متعدد نقش تکنولوژی در زندگی زناشویی

البته تنها نقش تکنولوژی در زندگی زناشویی و دلیل استفاده افراطی از اینترنت یا گوشی های هوشمند این موضوع نیست. برخی از افراد، بنا به دلایل متعددی چون کمبود اعتماد به نفس، عدم پذیرفته شدن دیدگاهها یا رفتارها، امکان مخفی کردن شخصیت واقعی خود، عدم رصد کردن قانونی مسائل، و همینطور جذابیت هایی که در دنیای واقعی به راحتی دست یافتنی نیست، به سمت دنیای مجازی حرکت می کنند. این نکته را لازم است مجدد ذکر کنیم که استفاده از فضای مجازی می تواند بسیار مفید و موثر نیز باشد. آنچه باعث نگرانی است استفاده افراطی از چنین ابزارها و غلط بودن نقش تکنولوژی در زندگی مشترک می باشد.
متاسفانه نقش تکنولوژی در زندگی زناشویی با استفاده افراطی از گوشیهای هوشمند و اینترنت، ممکن است سبب سردی زوجین شود. این موضوع وقتی جدیتر میشود که زوجین هر دو بهطور افراطی از وسایل الکترونیکی استفاده کنند. همچنین امکان افزایش مشکلات روانشناختی و روانپزشکی در استفاده کنندگان از وسایل ذکرشده بیشتر است. این امر ممکن است به دلیل ماهیت فردی و کم شدن روابط انسانی باشد. اما هر چه هست، استفاده افراطی از وسایل ذکرشده در خانه و نزد همسرتان، احتمال بروز مشکلات جدی و نارضایتی او را به همراه خواهد داشت.
نقش تکنولوژی در زندگی زناشویی را مدیریت کنید
هرچند کامپیوترها و موبایلها را بهطور کامل نمیتوانیم از محیط خانه حذف کنیم، اما مدیریت استفاده از آنها کمک زیادی به بهبود رابطه با همسر و مدیریت نقش تکنولوژی در زندگی زناشویی خواهد کرد. در خطوط پایین تعدادی از راه حلهای پیشنهادی ارائهشده است که میتوانید آنها را با همسرتان اجرا کنید.
روش های مدیریت نقش تکنولوژی در زندگی زناشویی

- به منظور کاهش استفاده از چنین وسایلی، زمان خاصی را برای استفاده اختصاص دهید و در سایر ساعتها به سراغ موبایل یا کامپیوتر نروید.
- یک یا دو روز در هفته را روز پرهیز قرار دهید. در این روز شبکههای اجتماعی و اینترنتی را چک نکنید. باور داشته باشید که اگر دو روز در هفته پیامهایتان را نخوانید اتفاقی نخواهد افتاد.
- بهتر است بخش آگاهسازی برنامهها را غیر فعال کنید.
- به وسیلههای الکترونیکی نظیر موبایل و کامپیوتر، منطقی نگاه کنید. آنها وسیله و ابزاری برای بهبود زندگی و آسایش ما هستند و نه تمام زندگی و یا جایگزینی برای همسر و فرزندان
- با خودتان برنامهریزی کنید که هرروز تنها وقت مشخص را به چک کردن موبایل و یا استفاده از اینترنت بپردازید. مثلا ساعت ۷ تا ۸ عصر.
- برای استفاده از اینترنت و موبایل، محدودیت زمانی در نظر بگیرید. برای مثال حداکثر یک ساعت از بازیهای موبایل و شبکههای مجازی استفاده کنید. این کار تاثیر زیادی در کاهش نقش تکنولوژی در زندگی زناشویی دارد.
- بهجای استفاده از چندین نرمافزار پیامرسان یا چندین شبکه اجتماعی، استفاده خود را محدود به یک نرمافزار و یا شبکه اجتماعی کنید.
- بازیها و پیامرسانهای وسوسه کننده و شبه اعتیادآور را حذف کنید.
- گروههای اضافی و یا غیر ضروری را در شبکههای اجتماعی حذف کنید.
- تعداد دنبال کنندگانتان را کاهش دهید.
استفاده از روش های متناسب با شخصیت خود

هنگامی که میخواهید نقش تکنولوژی در زندگی زناشویی را کاهش دهید، باید به این نکته دقت داشته باشید که روش های انجام اینکار بسیار زیاد هستند و این شما هستید که انتخاب میکنید کدام روش مناسب شماست. بدین منظور بهتر است تمامی روش ها را مورد بررسی قرار داده و روش مناسب برای خود را بیابید.
از بین روش های زیر و روش های گفته شده در بالا روش متناسب با شخصیت خود را انتخاب کنید.
- استفاده از موبایل و اینترنت را جز پایینترین اولویتهای خود قرار دهید.
- همیشه اینترنت نداشته باشید. این کار اقدامی مثبت در جهت کاهش نقش تکنولوژی در زندگی زناشویی میباشد.
- گوشی موبایل را در اتاق خواب، هنگام صرف غذا، سفر و گفتگوی دو نفره از خود دور کنید.
- نشانی ایمیل، آیدی و یا تلفن خود را به هر شخصی ندهید.
- سبک زندگی خود را تغییر دهید. از زندگی کمتحرک و گوشه گیرانه به زندگی پر تحریک تغیر رفتار دهید.
- سعی کنید در طول روز برنامهریزی داشته باشید. برنامهریزی و پر کردن وقت میتواند به کاهش استفاده از وسایل ذکرشده منجر شود.
- افراد و گروههای ناشناس در شبکههای مجازی را تایید نکنید.
- برای خود و همسرتان اهداف مشترک و غنی تعیین کنید.
- اطلاعات مرتبط با تاهل خود را حتماً در پروفایل شبکههای اجتماعی خود درج کنید.