تصورات غلط در ازدواج شامل چه مواردی میباشد؟

تصورات غلط درباره ازدواج برای برخی از افراد انتخابی را رقم میزنند که یک عمر با مشکلات بعدی دست به گریبان خواهند شد و یا در بسیاری از مواقع پیوندی که با تصورات غلط درباره ازدواج صورت بگیرد، دوامی نخواهد داشت و خیلی زود از هم میپاشد در اینجا بعضی از این تصورات غلط درباره ازدواج را ذکر میکنیم:
تصورات غلط در ازدواج: سپردن نتیجه به قسمت

در این نوع طرز فکر که از تصورات غلط درباره ازدواج است، اختیار افراد بهطور کل نادیده گرفته شده و جبر مطلق مطرح میشود پس در صورت ازدواج ناموفق باید گفت خدا خواست که من خوشبخت نباشم و خدا خواسته که من همیشه با همسرم مشکل داشته باشم! آیا چنین فکری با رحمت و کرم خداوند مغایر نیست؟ آیا خداوند عقل و اختیار را به بندههایش نداده تا به خوبی فکر کنند، مشورت کنند و تصمیم بگیرند؟
آیا ما در این دنیا عروسکهای خیمهشببازی هستیم که هیچ ارادهای از خود نداریم و هیچ تصمیمی هم نمیتوانیم بگیریم؟ اینها توجیهاتی است که در قالب تصورات غلط درباره ازدواج ، افراد برای استفاده نکردن از نعمت عقل و خرد به کار میگیرند.
تصورات غلط در ازدواج: عدم معیارگذاری به منظور جلوگیری از وسواس
بسیاری از جوانان این طرز فکر از تصورات غلط درباره ازدواج را دارند که نباید برای ازدواج ملاک و معیاری داشته باشند بلکه فقط کافی است فرد مورد نظر به دل آنها بنشیند همین مساله کافی است و برای انتخاب کفایت میکند زیرا قلب پسندیده و بقیه چیزها درست میشود. سؤالی که در اینجا مطرح میشود این است که درست است که قلب پسندیده اما نقش عقل چه میشود؟
بعد از ازدواج عشق به وجود میآید. اگر صبور باشی و بسازی ایرادهای همسرت برطرف خواهد شد
این نوع از تصورات غلط درباره ازدواج سبب می شود، بسیاری از مشکلات بعد از ازدواج از همین مساله نشئت بگیرد. جوانانی که قبل از ازدواج متوجه مشکلاتی در فرد مورد نظر میشوند اما به توصیه اطرافیان که میگویند همه چیزش درست میشود بعد از ازدواج عاشق هم میشوید! گوش میکنند.
مثلاً پسری که رفیقباز است و بیشتر اوقات از روزش را صرف رفقایش میکند برای رفقایش از جان مایه میگذارد به خواستگاری دختری میرود، دختر با این موضوع به شدت مخالف است اما اطرافیان به او پیشنهاد میدهند که بعد از ازدواج روبراه و درست میشود. بیشتر افرادی که برای طلاق مراجعه میکنند از همین موضوع گله دارند که ما فکر میکردیم همسرمان بعد از ازدواج عوض میشود، ولی نشد!
حقیقت این تصورات غلط درباره ازدواج این است که هیچ کس نمیتواند کسی را تغییر دهد و فقط ما خودمان هستیم که میتوانیم خود را تغییر دهیم. پس این امید که فردی بعد از ازدواج عوض شود و تغییر کند، امید واهی بیش نیست.
ممکن است اندک تغییر رفتاری در اثر عوامل متعدد ایجاد شود اما هرگز نمیتوان تغییرات اساسی در شخصیت فرد ایجاد کرد.
جلسات مشاوره برای کسب درآمد و مطالعه بیفایده است

این تصورات غلط درباره ازدواج است که گاهی افرادی جوانان را از مشاوره قبل از ازدواج پشیمان میکنند و اعتقاد دارند که اینها فقط تله پول است و محل کسب درآمد! اما در واقع مشاوره قبل از ازدواج بسیار بسیار ضروری و حتمی بوده و مسئولین امر ازدواج در این راستا خواهان اجباری کردن مشاوره قبل از ازدواج هستند. در مشاوره، بسیاری از مواردی که شخص به آنها توجه نکرده توسط مشاور مشخص میشود.
ممکن است در اثر عشق و علاقه شدید و یا مواردی دیگر شخص از عیوب فرد مورد نظر غفلت کند و یا نخواهد آنها را ببیند و یا حتی ممکن است هیچ یک دارای عیبی نباشند اما از نظر شناختی و شخصیتی کاملاً متفاوت با یکدیگر باشند و این موضوع را مشاور میتواند با مصاحبه و انجام تستهای مخصوص یادآور شود. در حقیقت مشاوره قبل از ازدواج برای همه افراد از موارد ضروری و غیرقابلاجتناب به شمار میرود و نباید به دلیل وجود تصورات غلط درباره ازدواج این امکان را از دست داد.
تاثیر مطالعه در آگاهی
«مطالعه» نیز از مواردی است که بسیار حائز اهمیت است. همه میدانیم که هر چه قدر مطالعه افراد بیشتر شود اطلاعات آنها بیشتر میشود و آگاهی و شناخت بهتری نسبت به امور پیدا میکنند و از مهارتهای لازم جهت انتخاب بهتر بهرهمند خواهند شد. معمولاً تفکر یک شخص قبل از مطالعه یک کتاب خوب با بعد از مطالعه یکسان نیست. کتاب بهترین معلم است که میتواند میزان درک ما را نسبت به مسائل مختلف بالاتر ببرد. همچنین گاهی بعضی از جوانان اعتقاد دارند که تنهاترین و بهترین مشاور، عقل و احساس خود انسان است که این مورد نیز تفکری اشتباه است. معمولاً مشاوران افراد متخصص در زمینه ازدواج هستند و میتوانند ا از دریچه دیگری به فرد مورد نظر نگاه کنند و راهنماییهای بسیار خوبی ارائه دهند. بنابراین مهم است که همواره بهترین کتاب های موجود در این زمینه را مطالعه کنید.
سپردن ریش و قیچی به معرف

گاهی پیش میآید فردی بسیار مورد تأیید و درستکار که دارای شأن و منزلت خاصی در بین افراد است، شخصی را به عنوان همسر آینده به جوانی پیشنهاد میدهد و در حقیقت معرفی میکند. از آنجا که معرف فرد بسیار محترمی است که دارای جایگاه اجتماعی خاصی است باعث میشود شخص با داشتن به دلیل وجود تصورات غلط درباره ازدواج ، چشم و گوش بسته فرد مورد پیشنهاد را برای ازدواج قبول نماید.
در صورتی که به این نکته توجه نمیکند که ملاکها و معیارهای او ممكن است با ملاک و معیارهای فرد معرف فرق داشته باشد. بسیار پیش آمده که یک معرف مورد تأیید شخصی را پیشنهاد داده و بعد از قبول پیشنهاد و ازدواج مشخصشده که آن دو به شدت مخالف یکدیگر هستند و از همان روزهای نخست مشکلات فراوان برایشان به وجود آمده است.
پس باید همواره این نکته را در نظر داشته باشیم که دریچه دید معرف با شما ممکن است متفاوت باشد امکان دارد موردی که از نظر فرد معرف حسن محسوب میشود برای شما مطلوب نباشد. لذا ضمن احترام به نظر معرف و به دور از به دلیل وجود تصورات غلط درباره ازدواج ، بهتر است راههای لازم برای شناخت و آگاهی بیشتر در مورد فرد را به کار ببریم تا دچار مشکلات بعد از ازدواج نشویم.
تصورات غلط در ازدواج: استخاره در ازدواج
به عقیده بعضی افراد استخاره، مشورت با خداوند است و بسیار بهتر از عقل ناقص و علم محدود و تجربه محدود مشاور کارآیی دارد؟
در حقیقت این یک دیدگاه افراطی و جزء تصورات غلط درباره ازدواج است که برخی افراد همسر آینده خود را با استخاره انتخاب کنند موارد بسیار زیادی پیش آمده که استخاره خیلی خوب بوده ولی ازدواج به شکست منجر شده خداوند در آیات متعددی در قرآن به مساله عقل و خرد اشاره فرمودند و همچنین از راههای مفید برای تصمیمگیری مشورت را ذکر نمودهاند حتی یکی از سورههای قرآن به نام شوری در همین باب میباشد.
پس بهتر است با رعایت نکات ضروری و با علم و عقل و منطق و همچنین مشورت با مشاور زبردست به مساله انتخاب همسر بپردازیم زیرا در منابع هم آمده است که استشاره (مشاوره) مقدم بر استخاره است.
پسری که خیلی شر است با زن گرفتن درست میشود
این مسئله از مواردی است که که بهطور عدیده با آن مواجه میشویم. متأسفانه این دیدگاه و طرز فکر در بعضی خانوادهها وجود دارد که به ازدواج به عنوان ابزاری برای سربراه کردن افراد نگاه میکنند! در این گونه موارد نه تنها پسری که به قول معروف شر است، درست نمیشود بلکه دختری بیگناه را هم با خود به ورطه مشکلات و سختیها میکشاند.
دختری که با هزار امید و آرزو راهی خانه بخت میشود، به این امید که یک حامی قدرتمند و پدری مناسب برای فرزندان آیندهاش يافته است. بعد از ازدواج فقط باید مشکلات ناشی از خطاهای پسر را سر و سامان دهد و بیمسئولیتیها و اشتباهای همسر را تحمل کند. هر چه قدر تلاش میکند تا بتواند همسر سرکش را سربهراه کند موفق نمیشود و متأسفانه ازدواج با شکست مواجه میشود.
توکلهای اشتباهی

بعضی از افراد که دارای تصورات غلط درباره ازدواج هستند، کوتاهیها و کم توجهیهای خود را در مرحله انتخاب توكل معنی میکنند. مثلاً مردی که به دختری پیشنهاد ازدواج داده و مشخص میشود که قبلاً سه بار همسرانش را طلاق داده، اما در ظاهر مرد خوبی به نظر میرسد، پس خانواده دختر یا خود دختر بیان میدارند که مرد خوبی به نظر میرسد «توکل بر خدا»!
و یا فرد مورد نظر دارای خانوادهای است که همگی مواد مخدر مصرف دارند و در کار خرید و فروش آن هستند اما خود فرد به نظر جوان سالمی میرسد پس به هم دلیل او را انتخاب میکنند و میگویند «توکل بر خدا! انشا… خیر است» خانوادهاش خوب نیستند اما خودش جوان خوبی است!
برخی دیگر نیز اعتقاد دارند توکل و توسل خرافات است، تا عقل و مشورت هست چه جای توكل؟
اما در واقع معنای توکل در ازدواج این است که از تمام ابزارها برای شناخت و آگاهی بیشتر استفاده نماییم مانند تفکر، مشورت، تحقیق، سؤالات قبل از ازدواج و… یعنی تمام تلاش خود را جهت شناخت کافی به کار گرفتهایم، در آخر هم بعد از انجام همه امور لازم به خدای مهربان توکل میکنیم و موردی غیر از این از تصورات غلط درباره ازدواج محسوب می شود.
به عبارتی چنانچه در منابع نیز آمده است ما باید به اصطلاح ابتدا زانوی شتر را ببندیم و سپس بر خدا توکل کنیم. گفت پیغمبر (ص) به آواز بلند با توکل زانوی اشتر ببند.