ترامادول چیست ؟ (عوارض و اعتیاد به ترامادول را چگونه می توان درمان کرد ؟

ترامادول چیست ؟
ترامادول یک داروی مسکن است که در موارد محدودی با نسخه پزشک و با دوز پایین و البته در مدت زمانی کوتاه تجویز می شود. این دارو برای افراد که دردهای شدید و یا بسیار شدیدی دارند استفاده می شود. ترامادول در اشکال مختلف عرضه می شود. اشکالی همچون قرص ترا، کپسول، و در برخی از موارد درمانی و پزشکی آمپول آن نیز وجود دارد. همچنین قرص ترامادول در دوز های مختلفی چون قرص ترا ۵۰ میلی گرم، قرص ۱۰۰ میلیگرم، قرص ۲۰۰ میلی گرم به فروش می رسد. این دارو همچنین در غالب کپسول نیز با دوزهای ترا ۱۰۰ میلی گرم، و کپسول ترا ۲۰۰ میلی گرم، عرضه می شود.

اعتیاد به ترامادول در جوانان
متاسفانه به دلیل کوتاهی برخی از ارگانها و همینطور منفعتطلبی عده ای از افراد، داروی ترامادول در بین جوانان بسیار رایج گشته و سبب اعتیاد شدید و همینطور از هم پاشیدگی خانوادهها شده است. فروش ترا در داروخانهها بدون نسخه پزشک ممنوع است. بیشتر داروخانه ها این قوانین را رعایت می کنند اما برخی از آنها نیز بدون نسخه معتبر اقدام به فروش ترا میکنند.
متاسفانه باید عنوان کرد که این دارو و داروهای مشابه در عطاری ها نیز جا باز کرده است و به عنوان داروی ترک اعتیاد و یا به عنوان داروی تقویت قوای جنسی به مصرفکنندگان عرضه میشود. برخی از عطاری ها این ماده، دیفنوکسیلات، کدیین ها و غیراه را پودر کرده و به همراه زیره و آویشن، و البته مشتقات دیگر، آن را به عنوان کپسول های ترک اعتیاد و .. عرضه می کنند که عوارض جبران ناپذیری را بر افراد مصرف کننده باقی می گذارد.
عوارض قرص ترا چیست ؟

ترامادول دارای عوارض جدی روحی، روانی، جسمی و اجتماعی برای فرد است. متاسفانه کم نیستند خانواده هایی که در اثر اعتیاد یکی از اعضای شان به ترا، در حال فروپاشی هستند. شایع ترین عارضه مصرف ترا، تشنج است. تعداد زیادی از افرادی که مصرف ترا را انجام می دهند، بعد از مدتی دچار تشنج میشوند.
تشنج می تواند به مغز و اندام های نورونی آسیب جدی وارد کند. در برخی از مواقع، تشنج در موقعیتی بغرنج رخ می دهد که سبب آسیب شدید تر می گردد. مانند تشنج در حالت رانندگی و یا در حال کار کردن با ابزارهای صنعتی و غیره.
اعتیاد به ترامادول چقدر جدی است ؟
اعتیاد جسمی ترا نیز، یک اعتیاد واقعی و سنگین است. پس از مدتی که از مصرف فرد می گذرد، شخص مصرف کننده از نظر جسمی به ترامادول عادت و یا اعتیاد پیدا میکند. به نوعی که اگر مصرف ترا را کنار بگذارد قادر به انجام فعالیت های روزمره زندگی اش نیست. و بنابراین مصرف ترا به صورت یک عادت مخرب روزانه در می آید. دیگر عارضه جدی ترا، اعتیاد روانی آن است.
اعتیاد روانی به قرص ترا

ترامادول از نظر روانی و فکری فرد را درگیر میکند و به یک نوع عادت مصرفی تبدیل میشود. به نوعی که فرد پس از مدتی از نظر روانی انسان قبل نیست. به طور کامل تغییر میکند و به طور مداوم در الگوی عصبانیت و پرخاشگری و یا در الگوی مداوم عشق و نفرت قرار می گیرد.
معمولاً اصلی ترین علت لغزش پس از قطع مصرف ترا، جدی نگرفتن اعتیاد فکری و روانی این دارو و یا به بیانی دیگر، جدی نگرفتن ترک فکری این دارو است. متاسفانه در افرادی که قصد قطع مصرف مواد مخدر را دارند معمولاً بعد روانی اعتیاد جدی گرفته نمی شود و تنها به ترک جسمی مواد مخدر می پردازند. در نتیجه پس از مدتی، دچار وسوسه شده و دوباره به سمت مصرف مواد مخدر باز می گردند.
سایر عوارض ترامادول
ترا دارای عوارض بسیار دیگری نیز هست. مشکلات جدی کبد، کلیه، دستگاه گوارش، دستگاه تنفسی، و امثال این، از سایر عوارض رایج ترا هستند.
لطفاً اعتیاد به داروهای اعتیاداور را جدی بگیرید. کم نیستند خانوادههایی که در اثر مصرف چنین ماده هایی از هم پاشیده میشود. افرادی که در اثر مصرف ترامادول زندگی و عمر خود را از دست میدهند. و افراد بسیاری که در طول روز در اثر سوء مصرف این دارو دچار تشنج می شوند. اگر دچار اعتیاد به چنین موادی هستید باید وارد فرآیند ترک جسمی و ترک فکری شوید. واقعیت آن است که ترک فکری ترا، به مراتب سختتر و دشوارتر از ترک جسمی آن است. اما معمولاً بعد فکری اعتیاد، کمتر دیده میشود و کمتر مورد توجه قرار میگیرد.
ترک فکری مواد مخدر را جدی بگیرید

متاسفانه، اکثر افراد تنها به ترک جسمی مواد مخدر می پردازند. همین موضوع باعث میشود که پس از مدتی از منظر روانی وابستگی آنها به مواد مخدر بازگردد و دوباره به سمت مصرف سوق پیدا کنند. لطفاً توجه داشته باشید که تنها ترک موفق در زمینه اعتیاد، ترکی است که همراه با قطع وابستگی فکری و باشد.
فردی که ترامادول مصرف کرده است از منظر فکری و روانی احتیاج به کمک دارد لازم است تا در جلسات مشاوره و روانشناسی بررسی شود که چرا در ابتدا ترا را مصرف کرده است؟ چرا مصرف ترا ادامه پیدا کرده است؟ چرا پس از قطع مصرف، مجدد به سمت مصرف آن باز می گردد؟.
همچنین لازم است بررسی شود که چه مواردی سبب لغزش فرد می شود و با آموزشهای مقابله با وسوسه و همینطور تکنیک های روانی، به طور کلی و تا جای ممکن چارچوب نگرشی فرد را نسبت به مصرف مواد مخدر، تغییر داد.
ذکر این نکته را ضروری است که اگر مصرف کننده این ماده اعتیاد اور هستید، هیچ تضمینی وجود ندارد که دفعه بعدی که مصرف کردید تشنج نکنید و یا دچار یکی از عوارض سهمگین این دارو نشوید. هر چقدر از نظر زمانی مدت بیشتری در مصرف باشید، تخریب و آسیب شما بیشتر خواهد بود و قدرت شما برای مقابله با این هیولای خانمانسوز کمتر خواهد شد.
چگونه مصرف این ماده مخدر را ترک کنیم ؟
واقعیت این است که ترک اعتیاد به ترامادول یا سایر داروهای وابستگی آور ، اصلا کار اسانی نیست. اما خوشبختانه این موضوع دارای راه حل نیز می باشد. برای ترک اعتیاد لازم است دو فرآیند جسمی و روانی همزمان صورت بگیرد. از انجایی که این دارو فرد را از نظر جسمی وابسته می کند و علائم قطع مصرف شدیدی را پدید می آورد، لازم است فرد ترک جسمی را نیز انجام دهد. همزمان با این موضوع و به دلیل علائمی چون افسردگی ، اضطراب ، و مشکلات جدی روانشناختی ، لازم است فرد بر روی باورهای خود نیز کار کند که اینکار به وسیله مراجعه به روانشناس آشنا با این نوع اعتیاد امکان پذیر است.
این مقاله توسط امیر شیرین زاده ، روانشناس و درمانگر سو مصرف دارویی نگارش شده است.