اصول صحبت با همسر در روابط زناشویی به چه صورت است؟

اصول صحبت با همسر در زندگی مشترک از مواردی می باشد که یادگیری و رعایت آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. تردیدی نیست که گفت و گو یکی از اساسیترین نیازهای انسان برای برقراری ارتباط با دیگران است. اما گاهی همین نیاز اساسی و سازنده، سرمنشأ مشکلاتی خواهد شد. بهبیاندیگر، میزان زیادی از مشاجرات و اختلافات زوجین، از نحوه صحبت کردن و رساندن پیام ناشی میشود.
در روابط زوجهایی که از اصطلاحات کلامی مناسب استفاده میکنند و اصول صحبت با یکدیگر را بهخوبی فرا گرفتهاند، مشکلات ارتباطی و عاطفی کمتری را شاهد هستیم. هرچند تمامی آموزش های این اصول صحبت کردن با همسر به پیش از ازدواج باز میگردد ولی به هر حال اگر تاکنون آنها را فرا نگرفتهاید، برای یادگیری و تمرین اصول صحبت کردن با همسر اقدام کنید.
از کلمات عاشقانه و احترامآمیز استفاده کنید!

در اصول صحبت کردن با همسر ، شیوه صحبت کردن در جلب نظر همسر بسیار مؤثر است. متاسفانه برخی از زوجین، نحوه استفاده از کلمات مناسب را نیاموختهاند. وقتی با این افراد در مورد چرایی عدم محبت کلامی صحبت میشود، ذکر میکنند که خجالت میکشند یا توانایی انجام این کار را ندارند. ممکن است این افراد برای ابراز محبت کلامی آموزش ندیده باشند و یا درگذشته در اثر ابراز چنین محبتهایی، سرکوب و سرزنش شده باشند. اما در اصول صحبت کردن با همسر به هر حال باید پذیرفت که استفاده از کلمات عاشقانه و دلنشین، بخشی از نیازهای همسرتان را برآورده میکند و او به شنیدن چنین کلماتی نیاز دارد.
استفاده از کلمات مناسب حین صحبت کردن با همسر
بهتر است از اصول صحبت کردن با همسر این را بدانید که اولین رکن ارتباط کلامی مناسب با همسر، این است که از کلمات مناسب استفاده کنید. سعی کنید کلمه عزیزم، نفسم، گلم، همسر عزیزم و… را در رابطه کلامی خود داشته باشید. توجه کنید که اینها تنها بخشی از کلمات رایج عاطفی هستند. اگر کمی خلاقیت به خرج دهید، میتوانید برای همسرتان از کلماتی فانتزی و زیبا استفاده کنید. مثلا اگر فرم چشمهای او و یا رنگ چشمانش جذابیت زیادی دارد میتوانید از این ویژگیها برای صدا کردن همسرتان استفاده کنید.
میتوانید در انتهای کلام او نیز کلماتی خلاقانه ایجاد کنید. مثلا اگر اسم او مریم است میتوانید او را مریمگلی، مریم بانو و… صدا بزنید. ممکن است در ابتدای انجام چنین رفتارهایی خجالت بکشید، اما فراموش نکنید که این خجالت منطقی نیست و شما در حال ابراز محبت به همسر خود و رعایت اصول صحبت کردن با همسر هستید.
ممکن است فکر کنید که این رفتارها مختص جوانترها است یا تنها در اوایل نامزدی کاربرد دارد و پس از ازدواج لزومی به استفاده از آنها نیست. اما درواقع شما قرار است در تمام زندگی خود عاشق باشید، نه صرفا برای یکی دو سال ابتدای آشنایی!
ما انسانها برای تمام عمر خود به محبت و عاطفه نیاز داریم. بنابراین بهتر است تا پایان عمر خود از این کلمات استفاده کنیم و متقابلا آنها را از زبان همسرمان بشنویم.
اصول استفاده از کلمات حین صحبت کردن با همسر

همچنین یکی دیگر از موضوعاتی که در اصول صحبت کردن با همسر مهم است استفاده از کلمات مناسب است، استفاده از کلمات احترامآمیز درخواستی است. برای مثال اگر تمایل دارید که همسرتان کاری برای شما انجام دهد، بهتر است از کلماتی چون لطفا، اگر امکان دارد، اگر مقدور است، بیزحمت، خواهش میکنم و… استفاده کنید و پس از انجام کار نیز از همسرتان تشکر کنید. شاید فکر کنید این کلمات بیش از حد رسمی است اما درواقع، این کلمات ضرورتهای یک رابطه احترامآمیز است. طبق اصول صحبت کردن با همسر ، هرچقدر رابطه زوجین توام با احترام، توجه و محبت بیشتری باشد، رابطه مناسبتر و پایدارتری خواهند داشت.
زمانبندی مناسب یکی از اصول صحبت با همسر میباشد

ما انسانها تحت تاثیر عوامل متعدد جسمی و روانی هستیم. همین حالا که مشغول خواندن این مطلب هستید، هزاران فرآیند بیوشیمیایی در مغز شما رخ میدهد و تمامی این فرآیندها در برداشت شما از محیط پیرامون و همینطور واکنشهای لحظهای شما اثر میگذارد. تحقیقات نشان میدهد که برداشت ما از مطالعه یک کتاب و یا نگاه کردن به یک فیلم، در شرایط متفاوت و زمانهای گوناگون، متفاوت خواهد بود. این موضوع به دلیل تغییرات بیوشیمیایی بدن در ساعات مختلف است. به بیانی دیگر اگر همسرتان در ساعت هشت صبح از شما تقاضایی داشته باشد، نحوه برخوردتان و پاسخ شما در برابر این درخواست، در دو ساعت هشت صبح و پنج بعد از ظهر متفاوت خواهد بود.
مثالی از زمان بندی بر طبق اصول صحبت با همسر
برای روشنتر شدن این مورد از اصول صحبت با همسر لطفا به مثال زیر توجه کنید.
یکی از مراجعین من خانم و آقایی بودند که هفتهای چند روز با یکدیگر دعوای شدیدی داشتند. پس از ارزیابی اولیه، از آنها خواستم که برای مدت دو هفته، روز، ساعت، و همینطور موضوع مشاجره را ثبت کنند. پس از ثبت مشاجرات و بررسی نوشته های زوجین، متوجه شدیم که این زوج جوان از شنبه تا چهارشنبه بین ساعت ۱۴:۳۰ الی ۱۶ با یکدیگر دعوا میکنند!
وقتی بیشتر بررسی کردم متوجه شدم که مرد از شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۷ صبح تا ساعت ۱۴ در محل کار خود است و ساعت ۱۴:۳۰ به منزل میرسد. مشکل همینجا بود. از خانوم خواستم که پس از ورود همسرش به منزل، تا نیم ساعت با او صحبت زیادی نکند و تنها در کنار یکدیگر به میل کردن ناهار و همزمان شنیدن یک موزیک بدون کلام ارامش بخش بپردازند.
تاثیر بالای زمانبندی مناسب در حل مشکلات

وقتی دو هفته دیگر مراجعه کرده بودند، مشکل حلشده بود! کل مشکل به خاطر صحبت کردن و برقراری ارتباط در زمان نامناسب و ناآگاهی از اصول صحبت با همسر بود. برایشان توضیح دادم که آقا از ساعت ۶ صبح که از خواب بیدار میشود تا ساعت ۱۴:۳۰ که به منزل میرسد هیچچیزی نمیخورد. نه صبحانهای در کار است و نه میان وعده درستوحسابی. بنابراین مرد وقتی وارد خانه میشود دارای سطح قند خون پایینی است و گرسنگی و خستگی بیش از حد به او فشار میآورد.
در مواقعی هم ترافیک و گرما به این معضل میافزاید. درواقع تمام اختلاف به این مساله باز میگردد که مرد حدود نیم ساعت نیاز به زمان بازسازی دارد تا بتواند سطح قند خون، گرسنگی و خستگی خود را رفع کرده و دمای بدن خود را تنظیم کند.
با رعایت اصول صحبت کردن با همسر میتوانید مشکلات زناشویی خود را حل کنید.
پس از مدتی که اصول صحبت کردن با همسر رعایت شد و صحبت این زوج با یکدیگر تا پس از ناهار به تعویق افتاد، همه اختلافات بهخوبی و خوشی حل شده بود. بنابراین به این نکته از اصول صحبت کردن با همسر دقت کنید که چه چیزی را در چه زمانی میگویید. به بیانی دیگر، واکنش انسانها به یک جمله یکسان در شرایط فیزیولوژیکی و زمانی مختلف، متفاوت است.
این موضوع در مورد خانمها هم صدق میکند. برخی از خانمها پیش از عادت ماهیانه، دچار سندروم پیش از قاعدگی میشوند. در این مواقع معمولا پرخاشگر و بیحوصله میشوند و آستانه تحملشان کاهش میباید. طبق اصول صحبت با همسر بهتر است اگر انتقاد و یا صحبت تحریکآمیزی دارید، در این بازه انجام ندهید. البته اینکه همسر شما با سندروم پیش از قاعدگی آشنا شود و به او توضیح دهید که در این دوران نیاز به نوازش و حمایت بیشتری دارید نیز به بهبود رابطه و کاهش تعارضات کمک میکند.
پس اصول صحبت کردن با همسر را فراموش نکنید و پیش از صحبت کردن و یا درخواست از همسرتان، وضعیت جسمی و روانی خودتان و او را بسنجید.
صراحت کلام داشته باشید

یکی از مراجعینم خانم و آقای جوانی بودند که به دلیل اختلافات مکرر به مرکز مشاوره مراجعه کرده بودند. خانم مدعی بود که نکات بسیاری در مورد بهبود رفتارها و منش همسرش به او گوشزد کردهاست، اما همسر او نسبت به این تذکرها و درخواستها همواره بیتفاوت و بیاهمیت بوده است. از خانم خواستم که یکی از موقعیتهایی که سبب ناراحتی و دلخوری او شده است را توضیح دهد و بیان کند که چگونه به همسرش گفته است که این کار او را نمیپسندد تا رفتارش را تغییر دهد.
خانم توضیح داد که تاکنون چندین بار در مهمانیهای مختلف، همسرم با برخی دیگر از خانمهای حاضر در جمع بیش از حد خوش و بش کرده است و این کار او من را آزار میدهد. هرچند میدانست و مطمئن بود که همسرش منظوری از این رفتارهای خود ندارد. وقتی از آقا در مورد این موضوع و درخواستهای مکرر همسرش پرسیدم. با نگاه تعجبآمیز مرد و چشمان از حدقه بیرون زده او روبهرو شدم. مرد ذکر میکرد که نمیدانسته این کار همسرش را ناراحت میکند ولی تعجب برانگیزتر از آن اینکه حتی یک بار هم در این مورد تذکری به او داده نشده است! ( وی از اصول صحبت با همسر اطلاع نداشته است)
وقتی از خانم در مورد چگونگی درخواست از همسرش پرسیدم توضیح داد که این موضوع را بهطور غیرمستقیم و در بین یک ساعت مشاجره که از مهمانی باز میگشتند مطرح کرده است. درواقع او تنها دو جمله کوتاه و بسیار غیر مستقیم را برای بیان احساس خود مطرح کرده بود. مرد حتی متوجه این رفتار اشتباه خود نشده بود و به بیانی دیگر، درخواست همسرش در بین ساعتها کلام و جمله و مشاجره، گمشده بود.
فرهنگ غلط تعارف حین صحبت کردن با همسر

متاسفانه این مشکل نهتنها در روابط زوجین، بلکه در فرهنگ ایرانی نیز ریشه دارد. بسیاری از افراد درخواست منطقی و ضروری خود را در بین دهها جمله تعارفی و حاشیهای میپیچند. این مسائل چه در روابط میان فردی و چه در روابط بین زوجین بهشدت مشکلآفرین است.طبق اصول صحبت کردن با همسر سعی کنید همیشه درخواست خود را با صراحت کلام، در چهارچوب ادب و احترام، با لحنی آرام و مناسب و با در نظر گرفتن زاویه دید طرف مقابل مطرح کنید. اینگونه از سو تفاهمهای بعدی پیشگیری میشود و خود نیز احساستان را بروز دادهاید.
هنر شنوندگی چیست و چه تاثیراتی بر روابط دارد؟

گفتگو نقش بسیار مهمی در روابط انسانی دارد و یکی از اصول صحبت با همسر میباشد. اما اگر بهدرستی انجام نشود، مشکلات ارتباطی زیادی در روابط زوجین پدید خواهد آورد. درواقع گفتگو یک جاده دوطرفه است که یک طرف این جاده فرستنده پیام یا گوینده، و سمت دیگر جاده گیرنده پیام یا شنونده قرار دارد. شکی نیست که اهمیت شنوندگی اگر بیشتر از گویندگی نباشد، کمتر از آن نیست. شنیدن به قدری اهمیت دارد که در برخی از مواقع از اصطلاح « هنر شنیدن » و یا « هنر شنوندگی » استفاده میشود.
چه پیامی به گوینده میفرستید؟
وقتی صحبت همسرتان را قطع می کنید، اصول صحبت با همسر را رعایت نکرده اید و در حال فرستادن پیامهایی هستید که چندان برای یک رابطه مناسب نیست. هرچقدر موضوع صحبت از اهمیت بالاتری برخوردار باشد و یا بار هیجانی بالاتری داشته باشد، احتمال ناراحتی، خشم و در نهایت کدورت و مشاجره بیشتر است. به بیانی دیگر در چنین شرایطی بهتر است با پیاده سازی هنر شنوندگی بیشتر مواظب حفظ نوبت در تکلم باشید.
هرزمانی که صحبت یک نفر را مختل میکنید، در حال فرستادن یک یا چند پیام منفی و ناراحتکننده به طرف مقابلتان هستید. اینکه همسرتان دقیقاً به چه شدت و کمیت این پیامها را از طریق ضمیر ناخودآگاه دریافت میکند، برای هرکسی با توجه به خصوصیات فردی و جایگاه رابطه متفاوت است. در ادامه برخی از این پیام ها که ممکن است توسط همسر شما دریافت شود را ذکر کرده ایم. برای رعایت اصول صحبت با همسر باید از این پیام ها مطلع باشید.
پیام هایی که توسط ضمیر ناخودآگاه همسر شما دریافت میشوند

- صحبت تو بهاندازه کافی مهم نیست برای همین من آن را قطع میکنم.
- حوصلهام را سر بردی، من مایل نیستم به این صحبتهای کسلکننده تو گوش دهم.
- تو آدم پرحرفی هستی، از حرفهایت خسته شدم.
- حرفهای تو برای من جذابیت ندارد. تمامشان کن.
- حرفهایت تکراری است و به درد من نمیخورد.
- تو اشتباه میکنی. اینگونه نیست.
- من برای تو ارزش قائل نیستم. اهمیت ندارد که تو در حال انجام چهکاری هستی.
- صحبتت را هر چه زودتر خاتمه بده. من زمان زیادی برای تو ندارم.
- و …
همچنین احتمال عصبانیت همسرتان در چنین شرایطی بیشتر است. چرا که با این کار به او هجوم بردهاید. علاوه بر این موارد، هنگامی که حرف او را قطع میکنید، دیگر نمیتواند احساسات و افکار خود را بیان کند و حس میکند که نادیده گرفتهشده است که نشان دهنده عدم رعایت اصول صحبت با همسر توسط شما میباشد.
هرچند کنترل زبان در بسیاری از مواقع کار راحتی نیست، اما سعی کنید کلامتان را کنترل کنید. اینیک مهارت بسیار مهم در هنر شنوندگی،کنترل هیجانات و همینطور ارتباط مؤثر با همسر است.
پیشداوری و طرحریزی نکنید

عوامل متعددی در عدم شنیدن سخنان همسرتان و از دست دادن هنر شنوندگی اثر دارد. اما از رایجترین این عوامل میتوان به خطای پیشداوری و همینطور خطای طرحریزی اشاره کرد.
در برخی از مواقع، پیش از آنکه همسرتان صحبتهایش را بیان کند، به قضاوت و یا پیشبینی گفتههای او میپردازید که بر خلاف اصول صحبت با همسر است. ممکن است این کار پیش از صحبتهای او و یا پس از شروع مکالمه اتفاق بیافتد. خطای پیشداوری و یا پیشبینی، یکی از خطاهای بسیار رایج در هنر شنوندگی و مکالمه است.
درواقع زمانی که دچار خطای پیشداوری هستید، فکر میکنید که میدانید همسرتان قصد دارد در مورد چه چیزی صحبت کند و یا سرانجام گفتگو چگونه خواهد بود. در چنین مواقعی، علاقه خود را برای شنیدن صحبتهای همسرتان از دست میدهید و یا در صورت شنونده بودن با جبههگیری به صحبتهای او گوش میدهید. مجموع این عوامل سبب میشود که از یک شنونده فعال، به یک شنونده منفعل تبدیل شوید.
خطای طرح ریزی
یکی دیگر از خطاهای هنر شنوندگی و ارتباط مؤثر با همسر، به خطای طرحریزی بازمیگردد. همانطور که از نام این خطا مشخص است، افراد داری خطای طرحریزی، در زمانی که همسرشان مشغول صحبت و رساندن پیام خود است، مشغول آماده کردن خود و برنامهریزی برای پاسخ هستند. برای رعایت اصول صحبت با همسر باید از این اشتباه خودداری کنید.
در اصل این افراد با تمرکز کامل به صحبتهای همسرشان گوش نمیدهند و همین موضوع احتمال انتقال نادرست پیام را افزایش میدهد. سعی کنید در زمان شنیدن صحبتهای همسرتان، از دو خطای پیشداوری و طرحریزی دوریکنید تا بتوانید با تمرکز کامل یک شنونده فعال باشید و از هنر شنوندگی بهره ببرید. شنوندگی یکی از مهم ترین اصول صحبت با همسر است.
شنونده منفعل نباشید

شنونده منفعل فردی است که انرژی زیادی را برای گوش دادن مناسب به صحبتهای طرف مقابل مصرف نمی کند. در واقع بازتابهای مناسبی از نظر جسمی و کلامی ارائه نکرده و گوینده فکر میکند که حرف او مهم قلمداد نمیشود.
احتمالاً شما هم با افرادی که خیلی سرد و بیروح به گفته دیگران گوش میدهند روبهرو شدهاید. برخی از کارمندان ادارات دولتی چنین حالتی دارند. به عنوان مثال، هنگامی که با آنها سخن میگویید در حال نگاه کردن به کاغذ و یا مانیتور هستند و تُن صدایشان اصلاً نشانگر توجه به شما نیست.
همینطور زبان بدنشان تأیید یا تکذیب کننده کلام شما نیست. اگر شما هم مانند برخی از کارمندان ادارات دولتی به همسر خود عکسالعمل نشان میدهید، منتظر اعتراض یا ناراحتی او باشید. این کار حاکی عدم رعایت اصول صحبت با همسر است.
هنر شنوندگی میگوید زمان صحبتهای همسرتان، از حرکات کلامی و رفتاری مناسبی استفاده کنید. سعی کنید در زمانی که شنونده هستید، هرچند لحظه یکبار، حالات چهره و اندام خود را بررسی کنید. آیا به میزان کافی تماس چشمی با همسرتان دارید؟ آیا با کلام و یا رفتار خود نشان میدهید که با دقت مشغول شنیدن هستید؟ آیا توجهتان را میتوانید منتقل کنید؟
پرسش سوالات مرتبط با موضوع صحبت همسرتان
نکته دیگر در هنر شنوندگی به پرسش سؤالات مرتبط با موضوع صحبت همسرتان بازمیگردد. پس از آنکه با دقت به صحبتهای همسرتان گوش سپردید، میتوانید با سؤالاتی کوچک که نشاندهنده شنونده بودن شماست، بازخورد مناسبی را به همسرتان بدهید. رعایت این مساله حاکی از اطلاع شما از اصول صحب با همسر میباشد.
مثلاً اگر همسرتان در مورد رئیس جدید شرکت که تحصیلات قابلتوجهی دارد و بهخوبی کارها را مدیریت میکند صحبت کرد، میتوانید از او در مورد پیشبینی آینده شرکت بپرسید. درواقع با این سؤال شما به همسرتان نشان میدهید که بهطور کامل شنونده صحبتهای او بودهاید و با هنر شنوندگی توانستهاید موضوع صحبت را بهخوبی درک کنید.
در واقع با هنر شنوندگی شما هر چقدر با دقت و علاقه بیشتری به صحبتهای همسرتان گوش کنید، به نحو مناسبتری عکس العمل نشان میدهید و رابطه مناسبتری بین شما و همسرتان شکل میگیرد.
واکنش دادن با زبان بدن به صحبت های همسر
با هنر شنوندگی بهتر است به حرفهای همسرتان، با فرم صورت و اندامتان واکنش نشان دهید. از کلماتی مانند بله متوجه هستم، درسته، چه جالب و … استفاده کنید. تمامی این کارها آداب شنیدن از اصول صحبت با همسر است که باید از کودکی فرا میگرفتید. البته این موارد از هنر شنوندگی را نه تنها هنگام صحبت با همسرتان، بلکه با هر فرد دیگری نیز رعایت کنید.
اگر همسرتان در حال صحبت کردن پیرامون یک خاطره و یا یک رویداد عاطفی باشد. در این حالت سعی کنید با او همدردی کنید. اگر موضوع مورد صحبت ناراحت کننده است، او را دلداری دهید و اگر نیاز به راهنمایی و یا تشویق دارد، به خوبی وظایف خود را در این خصوص انجام دهید. شنونده مناسب بودن و هنر شنوندگی فقط به معنای خوب شنیدن نیست، بلکه باید در زمان مناسب همدردی، عکس العمل و یا تشویق مناسب را انجام دهید.
در هر زمانی شنونده نباشید
از اصول صحبت با همسر نظاره کردن احساسات و هیجانات خود را در زمان صحبت دیگران میباشد. برخی از افراد، در زمان عصبانیت، خستگی یا کلافگی، تمایل بیشتری به قطع صحبت دیگران دارند. احساست خود را بررسی کنید و شرایطی که ممکن است در آنها به خوبی نتوانید شنونده باشید را شناسایی نمایید.
برای مثال بهتر است در زمانی که عصبانی و یا مضطرب هستید، شنونده نباشید. در چنین شرایطی احتمال اینکه صحبت همسرتان را قطع کنید بیشتر میشود. برای او توضیح دهید که بیش از حد خسته، مضطرب و عصبانی هستید و درخواست کنید که صحبت را به زمان دیگری موکول کند.
ممکن است او اصرار کند که نیاز به صحبت دارد و نمیتواند موضوع را به زمان دیگری موکول کند. در چنین مواقعی با احتیاط بیشتری به صحبتهای او گوش کنید و سعی کنید واکنش شتابزده و ناپخته نشان ندهید. در واقع زمانی که دچار خستگی مفرط و یا احساسات ناخوشایند هستید، احتمال عکس العمل نادرست و هیجانی افزایش می یابد و این موضوع ممکن است سبب اختلافات بعدی شما و همسرتان گردد.
به همسرتان فرصت پاسخگویی و بروز احساس بدهید
همانطور که در خطوط بالاتر هم ذکر شد. صحبت کردن یک فرآیند دو طرفه است. اینکه تنها احساسات و کلامتان را جاری کنید و یک طرفه میدان را ترک کنید، کار درستی نیست. برای رعایت اصول صحبت با همسر باید به این نکته توجه کنید.
لازم است پس از خاتمه صحبتهایتان، اتمام کلام را به همسرتان اعلام کنید و نظر او را در این مورد جویا شوید. او نیز به همان اندازه که شما صحبت میکنید، حق دارد ابراز احساسات و اعلام نظر کند.
اگر همسر شما طولانی صحبت میکند و چندین موضوع را باهم مطرح میکند، از او بخواهید که زمان صحبت را کوتاهتر کند. برای او توضیح دهید که وقتی طولانی صحبت میکند نکات فراوانی وجود دارد که شما تمایل پیدا میکنید کلام او را قطع کنید، و در موردش توضیح دهید. بهتر است همسرتان کوتاهتر صحبت کند تا شما نیز فرصت پاسخگویی داشته باشید. موارد گفته شده همگی از مهم ترین اصول صحبت با همسر میباشند. برای اطلاعات بیشتر میتوانید کتاب مشکلات رایج زوجین نوشته دکتر شیرین زاده را مطالعه فرمایید.
بخشی از کتاب ” مشکلات رایج زوجین “