اختلال شخصیت اسکیزوئید

اختلال شخصیت انزواطلب ، شاید افرادی را در زندگی دیده باشید که آنها را با واژههای (افراد خشک و عاری از احساس) توصیف میکنند. افرادی که در کنار آنها احساس تنهایی به شخص دست میدهد. افرادی که به هرگونه رابطهای بیعلاقه بوده و حتی در رابطههای عاطفی و احساسی نیز سرد و بی روح عمل میکنند بهطوری که شریک عاطفیاش حس میکند اگر چند روز هم خبری از او نباشد او هیچ عکسالعملی نشان نخواهد داد.
در اینجا ویژگیهایی از شخصیت انزواطلب یا اسکیزوئید را بیان میکنیم تا با اختلال شخصیت انزواطلب آشنا شوید و از تصمیم عجولانه برای انتخاب قبل از ازدواج بپرهیزید.
ویژگیهای شخصیت انزواطلب یا اسکیزوئید
شخصیت انزواطلب معمولاً کارهایی را که بتوان به صورت انفرادی انجام داد را انتخاب میکند و ترجیح میدهد به جای ارتباط با دیگران به این امور فردی بپردازد.
- به ارتباط جنسی علاقه بسیار کمی یا تقریباً هیچ علاقهای نشان نمیدهد.
- شخصیت انزواطلب هیچ دوست صمیمی با نزدیک که بتواند محرم اسرارش باشد ندارد گاهی فقط با یکی از اعضای خانوادهاش نزدیک است.
- تشویق و تحسین و انتقاد در او اثری ندارد و بیتفاوت جلوه میکند.
- حالت سرد، بیتفاوت، بیاحساس در مورد او کاملاً صدق میکند.
- شخصیت انزواطلب تفریحاتی که در دیگران باعث ایجاد شادی و هیجان میشود در او تاثیری خنثی دارد و احساس هیجانی نمیکند.
- بسیار کمصحبت است و ترجیح میدهد با پاسخهای کوتاه صحبت را تمام کند.
- شخصیت انزواطلب در اکثر مواقع شروعکننده صحبت نیست و لذتی از این کار نمیبرد.
با این خصوصیاتی که ذکر شد میتوان پیشبینی کرد که ازدواج با شخصیت انزواطلب چگونه خواهد بود ویژگی بارز آنها ناتوانی در برقراری رابطه صمیمانه با دیگران است. شاید شما در برخوردهای اولیه با چنین شخصیتهایی مجذوب پر رمز و رازی او و یا بیتجربگی او در روابط عاطفی و احساسی شوید. شاید برای بعضیها مهم باشد که فرد مورد نظرشان قبلاً با هیچ کس وارد رابطه عاطفی (جنس مخالف) نشده باشد بنابراین با دیدن این گونه خصوصیات در یک فرد اسکیزوئید یا شخصیت انزواطلب جذب او میشوند، زیرا با چند برخورد و ملاحظه رفتار او به خوبی میتوان تشخیص داد که او نسبت به رابطه عاطفی بی تفاوت است و در او اشتیاق در مورد جذابیتهای جنسی دیده نمیشود، به همین جهت از وفاداری او اطمینان حاصل میکنند و مجذوب چنین شخصیتی میشوند اما باید این نکات را تا انتها بخوانید، سپس در مورد انتخاب خود برای ازدواج با این شخص تصمیم درست بگیرید.
شخصیت انزواطلب کوچکترین میلی به بودن در جمع و روابط اجتماعی ندارد. در روابط عاشقانه خشک و سرد رفتار میکند و بهندرت میتوان گفتار احساسی از او دید. صحبتهایش با حالتی گنگ و کسلکننده و گاهی نامفهوم است. در حقیقت علاقه شخصیت انزواطلب به روابط عاشقانه نه واقعی است و نه دوامی دارد. معمولاً شغلهایی را که با کسی در ارتباط نباشد انتخاب میکند مانند نگهبان شیفت شب، یا مسئول بایگانی در یک اتاق. در حقیقت تنهایی و خلوت باعث افسردگی یا غمگینی او نخواهد شد. در روابط عاطفی و صمیمی هیچگاه دلتنگ نمیشود. اگر نامزد یا شریک عاطفی او چندین روز هم با او در ارتباط نباشد به نظر نمیرسد تأثیری روی داشته باشد.
شخصیت انزواطلب میتوانند مدتهای طولانی به دور از اجتماع و افراد به زندگی او کار خود ادامه دهد در حالی که مشکلی برایش پیش نیاید. گویی کوچکترین نیازی به مردم ندارد.
تماس جسمی و جذابیتهای رابطه جنسی برای شخصیت انزواطلب خنثی و بیاثر است.
ممکن است همکاران او در این گونه افراد احتمال تزلزل روانی و بیثباتی عقلی بدهند و در این موارد نگران باشند.
احتمال دارد اطرافیان شخصیت انزواطلب از ویژگی عزلتنشینی، بیعلاقگی و بیاحساسی او غمگین باشند اما خود او با این خصوصیات احساس راحتی دارد. در حقیقت او نه تنها در به وجود آوردن روابط نزدیک و صمیمی علاقهای نشان نمیدهد بلکه حتی آرزوی چنین ارتباطهایی را هم ندارد (شولتز، ترجمه سیدمحمدی، ۱۳۹۱).
دوران کودکی شخصیت انزواطلب
در بیشتر موارد یکی از والدین خصوصیات شدید این اختلال را در علائم بارز آن را میتوانند نسل به نسل منتقل کنند. همچنین ممکن است این شخص در خانوادهای باشد که سابقه اختلال اسکیزوفرنی در آن وجود داشته باشد. اسکیزوفرنی اختلال بسیار شدید روانپزشکی است که در اکثر موارد با بستری شدن در بیمارستانهای روانی ادامه زندگی میدهند، این اختلال شدید با توهم و هذیان همراه است و شخص هیچ درک یا شناختی از واقعیت ندارد. در حقیقت ارتباط او با واقعیت قطع شده است.
خانواده یک فرد دارای اختلال شخصیت انزواطلب ممکن است افرادی «خشک» و «بیعاطفه» باشند. این افراد در کودکی به خصوصیات بیتوجهی و ناتوانی در برقراری ارتباط عاطفی وفقدان رابطه صحیح با اعضای خانواده شناخته میشوند.
همچنین ممکن است حالت بیعاطفگی و یا بیاحساسی او به عنوان واکنشی تدافعی برای حفظ امنیت خود باشد. کودکی که در یک محیط آشفته و تهدیدآمیز بزرگ شود احتمال دارد که دوری از جامعه و افراد آن را به عنوان سپر دفاعی برای خود انتخاب کند. در دوران کودکی ممکن است کمی توانایی سازگارپذیری را داشته باشد اما اگر این ناتوانی در ارتباطات تا دوران نوجوانی و بزرگسالی ادامه پیدا کند باعث ایجاد مشکلات شغلی یا عاطفی جدی میشود.
شخصیت اسکیزویید به عنوان همسر
ممکن است برخی جذب بیآلایشی و سکوت فرد اسکیزوئید شوند یا او را فردی تنها و افسرده ببیند که احتیاج به توجه و عاطفه دارد یا بیعلاقگی او به مسائل جنسی (در زمانی که افراد در رابطهها خیلی سریع وارد این مسائل میشوند) برای برخی جذاب باشد.
برخی افراد نیز که زندگی بدون چالش برای شان سخت است، با مشاهده فرد دوریگزین و سکوت و بیتجربگی او در مسائل عاطفی و عشق، بخواهند او را به عنوان یک چالش برگزینند که با قدرت خود بتوانند او را وادار به صحبت و ایجاد روابط عاطفی و بیان احساساتش کنند.
گاهی برخی افراد نیاز دارند که نقش منجی یا مراقبتکننده را داشته باشند به همین جهت با مشاهده فرد دوریگزین و تنهایی او احساس کنند که میتوانند او را از این وضعیت نجات دهند. اما تمام این موارد خیالات واهی هستند و معمولاً امید به درمان شخصیت فرد اسکیزوئید بسیار پایین است.
همسر فرد دوریگزین معمولاً در زندگی مشترک دچار خلاء عاطفی و احساسی خواهد بود و حتی این احساس که فرد دوریگزین به او هیچ نیازی نخواهد داشت نیز او را آزار میدهد. اگر همسر فرد اسکیزوئید او را تهدید به جدایی کند ممکن است با بیتفاوتی او مواجه شود. اگر شما فردی هستید که در رابطههای عاطفی و احساسی ابراز علاقه و عاطفه شریک زندگی برایتان مهم است و مایل هستید که توسط همسرتان نیاز به عشق و احساس شما تأمین شود. انتخاب یک فرد اسکیزوئید اشتباه خواهد بود.
یک فرد اسکیزوئید در رابطه زناشویی سرد و بیروح است و هیچ خواهد بود. گاه برای برقراری رابطه جنسی پیش قدم نخواهد شد، احتمال دارد در رابطه جنسی تلاش کند تا شما به لذت برسید، اما این تلاش ساختگی و سطحی است و معمولاً خود او علاقهای به این ارتباط جنسی نشان نمیدهد. شخص دچار اختلال دوریگزین مطمئناً یک همسر منزوی خواهد بود شاید او بتواند یک شریک مالی یا یک هماتاقی خوب برای شما باشد البته هماتاقی که هیچ خواستهای از شما ندارد و خواستار توجه دیگران نیز نمیباشد. انتقاد یا تحسین و تعریف هم اثر چندانی روی او ندارد و بیشتر بیتفاوت است. پس این نکته را باید در نظر بگیرید چنانچه انتظار برآورده شدن نیازهای عاطفی خود را در فرد اسکیزوئید دارید اشتباه میکنید و یا اگر شما فردی اجتماعی و برونگرا هستید به رفت و آمد با دیگران و روابط جمعی هستید، هرگز فرد اسکیزوئید نمیتواند همسر مناسبی برای شما باشد.
برابر آمار اختلال شخصیت دوریگزین در مردان شیوع بیشتری دارد همسران این افراد اولین شکایتی که از دارند بیعلاقگی و سردی آنهاست در حالی که برای بیشتر افراد روابط گرم، صمیمی و عاشقانه اهمیت زیادی دارد و افراد از اینکه طرد شوند یا مورد انتقاد قرار بگیرند واهمه دارند. فرد اسکیزوئید یا دوریگزین چنین آرزو و ترسهایی ندارد. همسر فرد دارای اختلال شخصیت دوریگزین همیشه از احساس تنهایی شدید رنج میبرند.
معمولاً همسر فرد دوریگزین بعد از آنکه متوجه اختلال او میشود برای درمان اقدام میکند و برای بهبود رابطه تلاش میکند، اما این تلاشها تأثیر چندانی نخواهد داشت. اساساً فرد دوریگزین یک انسان سرد و بیاحساس است که تنهایی و فردیت را ترجیح میدهد، حتی مدتهای طولانی اگر به دور از اجتماع باشد برای او مشکلی نیست، احساس بهتری ایجاد میکند. در حقیقت او در تنهایی، افسرده و ناراحت نمیشود بلکه تنهایی برای او احساس بهتری ایجاد میکند.